Wijnroute Maastricht

 

Heuvels op en neer door een uniek mergellandschap. Een verrassende fietsroute van wijngaard naar wijngaard rondom het mondiale Maastricht. Een genieterstocht! Pittig, maar o zo enig mooi net over de grens aan de andere kant van de Maas.

 

Onze eerste wijngaard ligt aan de rand van Maastricht, in de Jekervallei. Op de heuvelkam prijkt de Apostelhoeve, omringd door mooie wijngaarden. Het metalen toegangshek is versierd met wijndruiventrosjes en erachter staat een wijnvat. Beneden in de vallei ligt de wijnhoeve Nekum, naast de oude watermolen. Op de St-Pietersberg krijgen we een mooi zicht op de Maas en de skyline van Maastricht. We passeren langs de aan de Maas gelegen jeugdherberg en steken via een lift de nieuwe voetgangersbrug over richting Bonifantenmuseum. Via het beurscomplex MECC Gaat het naar Heer. Het vroegere scholencomplex Huize St-Jozeph is nu een gevangenis. In de helling naar Cadier-en-Keer liggen de wijnkelders van de Wijnmakelaarsunie, erachter een wijngaard en ietsje verder het Afrikaans centrum. Bemelen is omgeven door mergelgrotten. We fietsen achter de nieuwbouwwijken van Amby naar het Geuldal. Ook hier in de hellingbossen spotten we vele ingangen van mergelgrotten. De fietsweg in het natuurgebied eindigt bij de Geulhemmer molen. Aan de overzijde op de valleirug ligt het gehucht Raar, waar we over een grindweg naartoe klimmen. Langs de weg op de heuvelkam ligt een enorm fruitbedrijf. Net erachter duiken we over een grindweg het bos in en zakken naar Waterval. Voor ons op de heuvelrug liggen wijngaarden. Na een klim over een bosweg bereiken we het Wijngaardshof, een afgelegen tot taverne omgevormde boerderij. Eigen wijnen vind je hier niet, deze behoren de buurman toe. Een fikse afdaling brengt ons in de Maasvallei waar we het fietsroutenetwerk aantreffen. Langs een kasteel staan enkele rijen druivelaars en nabij een kippenboerderij achter een haag treffen we nog enkele wijngaarden aan. Langs de route naar Maastricht liggen verscheidene kastelen. Via de altijd drukke voetgangersbrug Servaasbrug trekken we het centrum van Maastricht in. Het Jekerkwartier met zijn smalle straatjes en leuke cafeetjes inclusief terrasjes is de ideale plaats om in te keren.

 

 

Praktisch

 

Route en bewegwijzering

De route is volledig door ons in elkaar gestoken. Enkele korte tracés zijn onverhard waardoor de route aan te raden valt met degelijke hybridenfietsen te fietsen. Op het einde maken we gebruik van het fietsroutenetwerk.

GPS-track: www.routeyou.com/route/view/278065/fietsroute-wijnroute-maastricht.nl