Wijnroute Haspengouw

 

In de Bordeaux, het grootste wijngebied ter wereld, noemt ieder wijnhuis een ‘Château’. In Haspengouw hebben ze kleinere wijngaarden en vele echte kastelen … en zelfs een waar wijnkasteel.

 

De Romeinen settelden zich op de gronden van het vruchtbare Haspengouw. Ze ontdekten dat de ondergrond vol kalkrijke mergel zat en plantten wijn aan. Het chauvinisme van Napoleon duldde echter geen andere wijn langs Franse wijnen en liet de wijngaarden vernietigen. De laatste decennia bloeit de wijncultuur in het Haspengouwse terug op en vallen de wijnen telkens in de prijzen bij nationale wijnconcours. Zoals gezegd de Romeinen brachten hier wijn voort, je verneemt er alles over in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. Vanuit Tongeren fietsen we naar de gravenstad Borgloon en ontdekken er een wijngaard als voortuin van een villa. Achter de burchttoren met zicht over de weidse omgeving liggen in de steile helling de wijngaarden van het kasteel De Mot. Over de oude spoorweg gaat het naar Kerniel waar we twee microwijngaard aantreffen. Bij eentje staat een wijnvat dat de naam draagt Heuvelswijnhuisje. Enn boogscheut verder ligt Gors-Opleeuw. Het kasteel van Opleeuw bezit een unieke volledig ommuurde wijngaard, gelegen in een idyllisch weidelandschap. Voor de beste mousserende wijn ‘Schorpion’ van België in het jaar 2010 moeten we naar Vliermaal gelegen in de plateauhelling. Het wijngaardbos, ook wijngaardberg genoemd, is nu een beschermd bebost hellingbos maar tot Napoleons komst was dit een wijnberg. Via het kasteeldorp ‘s Herenelderen bereiken we Genoelselderen met het wijnkasteel de familie van Rennes, een Limburger van over de grens die het kasteel betrok en wijn aanplantte. De wijngaarden breiden nog steeds uit en trekken achter het kasteel de heuvel omhoog.

Een verrassende tocht met piepkleine wijnaanplantingen maar ook met kasteelwijngaarden. Maar de tocht biedt niet alleen wijn, maar liefst twaalf kastelen liggen op deze tocht: kasteel Terhove en het rococokasteel in Bommershoven, kasteel De Mot in Borgloon, de kastelen Opleeuw en Gors, het Rode Kasteel in Guigoven, kasteel Hoogveld, het kasteel De Renesse in ’s Herenelderen, het wijnkasteel in Genoelselderen, de waterburcht in Millen, het Jugendstilkasteel Rosmeulen en kasteel Scherpenberg in Nerem. We vergeten daarbij het klooster Kolen met fruitsite, de gravenstad Borgloon en het Romeinse Tongeren met zijn muren, monumenten en Gallo-Romeins museum niet.

Praktisch

 

Route en bewegwijzering

We maken deels gebruik van het fietsroutenetwerk, maar na Borgloon kiezen we voor een eigen route

GPS: www.routeyou.com/route/view/278066/fietsroute-wijnroute-haspengouw.nl