Sauertalradweg

 

De PC-3 op Luxemburgse zijde langs de Sûre tussen Ettelbrück, Echternach en de Moezel is een begrip. De nieuwe Sauertalradweg op Duitse kant tussen Echternachterbrück en de Moezel was jarenlang een twistpunt. De oude spoorweg tussen Irrel en Trier richting Moezel is nu een enig mooi fietstracé.

 

Jarenlang gekibbel over de doortocht van het fietspad door een natuurpark met rotsen maakte dat de fietsroute op Duitse kant van de Sûre uitbleef. Een weg was buiten keef, dus kwam er een metalen brug op de oever tussen rivier en rotswanden. Het oorspronkelijk treinspoor is één geworden met de natuur, enkel het met stenen afgebakend silhouet is nog zichtbaar. Het traject over de metalen brug langs het rotsmassief is een weergaloos initiatief om natuur en fietsrecreatie te verenigen zonder afbraak te doen aan die natuur. Het is de bedoeling dat de Sauertalradweg uiteindelijk een verbinding maakt tussen Bollendorf en Wasserwilligerbrück aan de monding van de Sûre in de Moezel. Voorlopig moet je langs Duitse zijde nog tot Echternacherbrück over de verkeersweg langs de Moezel. Vanaf daar vertrekt een fietspad dat aansluit op het voormalige treintraject dat van Irrel komt. Het fietspad volgt natuurgetrouw de meanderende rivier door een bosrijke omgeving. Bij de houten fietsbrug in Metzdorf eindigt het nieuwe tracé. Voor de laatste kilometer op een fietsstrook langs de weg aan Duitse kant bestaat nu eveneens een alternatief. Op de overzijde aan Luxemburgse zijde kreeg de PC-3 een aansluiting naar Wasserbillig (Lux.) aan de Moezel. Op de voorheen aangehaalde aansluiting op de oude spoorweg in Minden op 4 km van Echternach heb je aansluiting met de Prum- en Ernz-Radweg via Irrel. Irrel heeft als stadje heel wat enkele troeven. Wat denk je van de Irreler waterval, een rasechte likeurbranderij of de hopplantages in Holstum. Ben je eenmaal aan de Moezel dan kan je eventueel nog langs weerzijden van de Moezel naar Trier en terug, … of je stapt op de fietsbus in Trier naar o.a. Irrel, Echternachterbrück en Bollendorf.

 

GPS: www.routeyou.com/route/view/273661/cycle-route-sauertalradweg.en 

 

Steekkaart

 

Route en bewegwijzering

Op Luxemburgse zijde noemt de route PC3, op Duitse zijde is deze bewegwijzerd door fietswegwijzers. De routes lopen langs de Sûre en de Moezel en wijzen zichzelf uit. Langs Duitse zijde aan de Sûre vind je in ieder stadje en dorp hotels of pensions.

Info

Ferienregion Felsenland Südeifel: +49 6525-79 11 5, eifel@irrel.de, www.irrel.de en Deutsch-Luxemburgische Tourist-Information: +49 6501-60 26 66, info@lux-trier.de, www.lux-trier.de