Plateaus en valleien van de Ösling

 

Luxemburg is uitgerust met een heus fietsnetwerk van 23 PC’s, Pistes Cyclables. Daarnaast telt het Groothertogdom zes bewegwijzerde regionale fietslussen. Het Lëtzebuerger Vëlos-Initiativ (LVI) bundelde beide fietsroutesystemen tot 13 fietstochten in de fietsgids VeloTour Luxembourg. Guy Raskin fietste in het noorden een lus door de Ösling.

 

Het noorden kent drie in één richting bewegwijzerde regionale fietslussen: Panorama (25 km), Jardins à Suivre (27 km) en Wëntger Gënzentour (61 km). Vertrekpunt is telkens het stadje Troisvierges. Tocht 03 uit de fietsgids VeloTour Luxembourg kreeg de titel ‘Langs de Belgische grens’ en gebruikt de Wëntger Gënzentour, de Piste Cyclable de la Wiltz (PC 20) en de Piste Cyclable du Nord (PC21). De tocht bedekt ongeveer tweederde van de streek Ösling. De fietser maakt kennis met de twee gezichten van de Ösling. Eerst zijn er de open landelijke hoogteplateaus langs de Belgische grens met weidse vergezichten, daarna volgen tracés door beboste valleien. De tocht volgt tegen de bewegwijzering in de Wëntger Gënzentour. Of het er iets mee te maken heeft weet ik niet maar de Ganzentoer verwijst misschien wel naar het van links naar rechts zwiepend achterwerk tijdens de beklimmingen van de vele hellingen. Onderweg komen we enkele boerendorpen tegen en even balanceren we op de grens met België. Een lange afdaling brengt ons in de vallei van het riviertje de Wiltz. De PC 20 loopt door deze vallei en gebruikt hiervoor het oude spoorwegtraject tussen Bastogne en Wiltz met inbegrip van drie verlichte tunnels. We verlaten even de Wiltz om via een pittoreske afdaling langs een beekje. Terug langs de Wiltz volgt een fietspad in de valleihelling door bos en langs rotsen. Kautenbach ligt op de samenvloeiing van Wiltz en Clerve. Tot Wilwerwiltz ligt een attractief breed asfaltpad. Daarna gaat het over verkeersarme wegen door de vallei van de Clerve en de Woltz via het toeristenstadje Clervaux terug naar Troisvierges.

GPS-track:

www.routeyou.com/route/view/260812/cycle-route-troisvierges.en 


 

 

Praktisch

 

Route en bewegwijzering

Fietslus van 82 km in de Ösling in het noorden van het G.H. Luxemburg. De route volgt de Wëntger Gënzentour over de plateaus in tegengestelde richting en maakt gebruik van de PC20 en PC21 om door de bosrijke valleien terug te keren.

In het stadje Wiltz is de PC20 tot de aansluiting op het fietspad naar Kautenbach niet bewegwijzerd. Ben je niet te vinden om tegen de beschildering van de Wëntger Gënzentour in te fietsen, fiets dan met de wegwijzers mee naar Niederwampach.

 

Info

Startplaats is het station van Troisvierges (ruime parking), gelegen aan de spoorlijn Luik-Luxemburg. Tussen Kautenbach en Troisvierges loopt om het uur een trein met haltes in Wilwerwiltz, Drauffelt en Clervaux, voor wie een deel van de route wil fietsen.

De fietsgids VeloTour Luxembourg (incl. 3 fietskaarten: Luxemburg Noord, Zuid en Stad) wordt uitgegeven door de uitgeverij Editions Guy Binsveld (www.editionguybinsfeld.lu). Een beterkoop alternatief is de fietskaart Luxembourg by cycle van het LVI (€ 4,90; www.lvi.lu).