Kempense Heuvelroute

 

Na de Goudzoekers Fietsroute ontluikt een tweede culinaire fietstocht in de Antwerpse Kempen. De 60 km lange beschreven tocht voert je naar Kempische zandduinen tussen Herentals, Lichtaart, Kasterlee en Geel.

 

Vertrekpunt is het Fietspunt aan het station in Herentals, waar we even moeten naar zoeken want er is geen verwijzing naar het op het perron gelegen lokaaltje. Hier ontvang je de routebeschrijving en de bonnetjes voor de gerechten onderweg. Start is voorzien tussen 9 en 10 uur. Vervolgens kan je ontbijten in Brasserie Den Engel, nabij de Lakenhal in het centrum. Een rijkelijk ontbijt met yoghurt, vers fruit, omelet, hesp, kaas, bijlagen, meerdere soorten broodjes, croissantje en koffiekoekje. Op het einde van de tocht komen we hier terug voor ons dessert, een Panna-cotta met een coulis van verse rode vruchten. Via het Netepark, een recreatie- en sportzone fietsen we de Kempense bossen in. Even verder ligt het futuristisch ogende Hidrodoe, een innovatief watercentrum dat educatief en speels informatie biedt inzage water en al zijn facetten. In Vorselaar op het marktplein staat een arduinen schandpaal uit 1759. We draaien omheen de St-Pieterskerk met peervormige spits om een majestueuze beukendreef op te rijden die uitgeeft op het prachtige door een watergracht omgeven kasteel van Vorselaar. Via een zandwegje steken we het riviertje de Aa over en duiken de sparrenbossen in. Een aftakking over een zandweg, die moeilijk fietst, klimt naar de Toeristentoren met inkeermogelijkheid. Bij de beklimming van de houten toren krijg je een 360°-panorama over de weidse Kempense bossen. Tussen al dat groen rijzen enkele uit de kluiten gewassen attracties van Bobbejaanland boven de bomen uit. Via de Snepkesvijver gaat het richting Lichtaart waar we in Heide halt houden voor onze hoofdschotel, geserveerd in het gastronomische hotel-restaurant De Residentie. We hebben de keuze uit een steak met groene pepersaus, een pasta met scampi’s of een wokschotel van groenten. Het provinciaal domein Hoge Mouw vertelt ons dat we Kasterlee naderen. We passeren een kaboutervertelplaats en de houten Keeses molen. Langs de Kleine Nete liggen meerdere brasseries waarvan eentje een gerestoreerde oude molen is met draaiend waterrad. Een lang recht betonpad door het sparrenbos loopt richting kanaal Bocholt-Herentals. Aan het kanaal ligt de Breikenshoeve, gekend om zijn heerlijk hoeve-ijs. Over het jaagpad langs het sassenkanaal gaat het terug naar Herentals. Onderweg passer je de jachthavens van Geel-Ten Aard en Herentals, met de mogelijkheid nog een terrasje te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktisch

 

ROUTE: Kempense Heuvelroute; van juni tot eind september, tussen 9 en 10 uur; prijs: € 32 p.p. excl. dranken; reservatie gewenst

AFSTAND: 60 km

SITUERING: Antwerpse Kempen tussen Herentals, Lichtaart, Kasterlee en Geel

BEWEGWIJZERING: routebeschrijving meegegeven op startplaats

startplaats: Fietspunt station Herentals

Fietsverhuur: Fietspunt station Herentals

RESERVATIE: info@kempenseheuvelroute.be, tel: 0473-86 60 37

INTERNET: www.kempenseheuvelroute.be

ARRANGEMENT: Hotel de Residentie 014-55 18 34; € 92 = € 32 (Kempense heuvelroute) + € 60 (overnachting+ontbijt+2-gangen marktmenu)