Rond-om Luik over oude spoorwegen

 

Fietsen in Luik is nu niet direct een idee om een fietstochtje te maken. Maar in navolging op het Limburgs fietsnetwerk dat interregionaal uitbreidde maar de Luikse agglomeratie terzijde liet, heeft het ‘MET’, Waalse ministerie voor materiaal en transport, door middel van blauwe fietsborden enkele verbindingen gelegd met dat netwerk.

 

GPS-track: www.routeyou.com/route/view/215444/fietsroute-luik-om.nl

 

De Luikse agglomeratie kent vele afgedankte spoorwegsectoren die vroeger de vele steenkoolmijnen bedienden. Begin 2009 is een fietsverbinding gelegd richting Maastricht met deels gebruik van de oude treinbedding tussen Luik en Genk, naar de Maas in Herstal over stukken van de oude trambaan tussen Vottem en Luik en naar Saint-Nicolas over de lijnen 31 en 210. Eind 2009 kwam op dit laatste traject een verlengstuk naar Jemeppe en dit via lijn 212 die aansluiting maakt met de RV8 annex RAVeL1. Hierdoor ontstaat een lus van 36 km over de oude spoorlijnen 31, 210 en 212 en de tramlijn naar Vottem. Liers is startpunt van lijn 31 naar Ans. Hier wisselen we naar lijn 210 en vangen de afdaling aan in het keteldal van Luik. Net voor Saint-Nicolas verlaten we dit mooie spoorwegtraject om aansluiting te maken met lijn 212. Lijn 212 bediende verscheidene mijnsites en geeft een enig zicht op meerdere mijnterrils. Één van die mijnsites doet nu dienst als museum met aandacht voor fauna en flora op de mijnterreinen. Op het einde volgt een steile afdaling naar Jemeppe aan de Maas. De RV8 trekt aan de voet van de Maashelling in de rand van de woonwijken van de zware industriegemeenten Tilleur, Sclessin en Cointe. In Luik wisselen we naar de andere Maasoever met aansluiting op de RAVeL 5 annex RV7 en de RV4. Nu volgt Luik op zijn mooist: een oude binnenhaven waar tot woonboten omgebouwde oude rivieraken aangemeerd liggen; de passage door het park van het Boveriemuseum en langsheen het congrespaleis; over muurtjes in de Maas onder de bruggen door. Aan de voetgangersbrug La Passerelle is er opnieuw een aansluiting met de RV4 naar Aken. Het gaat terug naar de andere oever richting de tweelingterrils Bernalmont en Belle Vue. Er volgt een kuitenbijtertje buiten categorie naar de golfterreinen van Bernalmont en de terril Petite Bacnure. Ook hier zijn fietspaden gecreëerd voor fietsvriendelijke verbindingen. In Vottem is daarvoor gebuik gemaakt van een oud tramspoor. Met op het hoogste punt een oogreikend panorama tot de Ardense hoogvlaktes. Nog even langs de E40 en door een industriezone en we zijn terug in Liers. Een interessante fietslus waar we kennis maken met de oude steenkoolbekkens rondom Luik, de zware industrie langs de Maas en zijn verloederde wijken en ‘Liège ma belle’.

 

Praktisch

 

SITUERING: Rond-om Luik
AFSTAND: 36 km
BEWEGWIJZERING: fietsborden met verwijzing gemeenten en kilometeraanduiding
startplaats: stations met aansluiting op de route in Ans, Liers en Luik Guillemins; gratis parkeren kan aan het station van Liers