Goudzoekers Fietsroute

Na een succesvolle eerste editie in 2009 krijgt de culinaire Goudzoekers Fietsroute een vervolg in 2010. Heerlijk fietsen langs kanalen, de Molse meren en de Postelse bossen. Een culinaire ontdekkingstocht met het witte Kempische zand als gouden leidraad.

Fietsen combineren met culinair genot, dit is de opzet van de Goudzoekers Fietsroute. Een 56 km lange beschreven tocht voert je naar de mooiste plaatsjes tussen Mol en de Nederlandse grens. De route is te boeken van 10 maart tot 10 oktober 2010. Vertrekpunt is het Fietspunt aan het station in Mol. Hier ontvang je de routebeschrijving en de bonnetjes voor de gerechten onderweg. Vervolgens kan je vanaf 9.30 uur ontbijten in Brasserie De Onthaasting. In Sunparks Kempense Meren krijg je verse soep met knapperig brood. Het Gasthof De Kaasboerin in Postel serveert het hoofdgerecht met keuze van vis of vlees. Een heerlijk dessert wacht in de taverne Het Vijverzicht in Dessel. 1.100 deelnemers telde de eerste editie van de Goudzoekers Fietsroute in 2009 en was daarbij de meest succesvolle culinaire fietsroute van Vlaanderen. Een tweede editie moet uiteraard beter en hiervoor zijn enkele verbeteringen aangebracht. Om Nederlanders aan te sporen deel te nemen kwam een tweede vertrekpunt bij in het Gasthof De Kaasboerin in Postel, pal aan de Nederlandse grens. Wie hier vertrekt, rijdt de route in omgekeerde volgorde en neemt dus zijn ontbijt in De Kaasboerin en zijn hoofdgerecht in De Onthaasting.

We zijn wat laat ter plaatse en nemen ons ontbijt tijdens de middag. Eigenlijk geen slecht initiatief want het is een rijkelijk ontbijt met kaas, hesp, tonijnsalade en omelet met spek. We fietsen langs een beekje Mol buiten naar het kanaal. Via een mooi breed fietspad op de oever van een watersportmeer bereiken we het Zilvermeer. Het is een zonnige meidag en er heerst al enige bedrijvigheid op het strand. Tijd voor onze soep. Via de bungalows verlaten we het domein richting Blauwe Kei met mooie doorkijken op het meer. Een zandduin ziet eruit als een kaas met gaatjes, nestelende zwaluwen vliegen aan en weer. We fietsen langs enkele kanalen tot we een lange rode betonweg door heide en bos krijgen richting Postel. Een leuk pluspunt van deze route is dat we merken dat de oprichters, al dan niet bewust, gekozen hebben voor langere tracés van de LF 5, 35 en 51. Uiteraard komen ook knooppunten aan bod en eigen routes die toegang geven tot de meren, witzand ontginningsputten e.d. In de buurt van Postel loopt het traject een tijdje over Nederlands grondgebied, smal kronkelend door sparrenbossen. Na onze hoofdschotel passeren we de abdij van Postel waar zoals altijd bij mooi weer een gezellige drukte heerst. Ons dessert aan het Campina Strand in Dessel is een lust voor het oog, Campinastrand. Langs het kanaal gaat het via de 37 meter hoge Sas4-toren in Dessel en een zandontginningsput naar een laatste recreatiemeer. Nog even door de bossen langs enkele villa’s en we zijn terug in Mol. We hebben er van genoten en waren liefst zeven uur onderweg. Van onthaasten gesproken!

Praktisch

 

ROUTE: Goudzoekers Fietsroute; van 10 maart tot 10 oktober 2010, dagelijks vanaf 9.30 uur, niet op maandag; prijs: € 32 p.p. excl. dranken; reservatie gewenst

AFSTAND: 56 km

SITUERING: Antwerpse Kempen tussen Mol en Postel

BEWEGWIJZERING: routebeschrijving meegegeven op startplaats

startplaats: Fietspunt station Mol tel: 0473-86 60 37; de Goudzoekers Fietsroute is in 2010 ook beschikbaar als B-Dagtrip

Fietsverhuur: Fietspunt station Mol tel: 0473-86 60 37 (fiets € 9, tandem € 18); fietsen van het Fietsenatelier Mol (+1000 fietsen voorhanden waaronder elektrische fietsen, tandems, bakfietsen, speciale tandems in combinatie met kinderen, gehandicapten, …)

RESERVATIE: info@goudzoekersfietsroute.betel: 0473-86 60 37

INTERNET: www.goudzoekersfietsroute.be